fredag den 19. august 2011

Lærke + Efterskole = Love


Jeg ville egentlig gerne lave en gennemgang af mine introuger på efterskolen, og jeg har faktisk også taget noter til det og det hele… MEN! Jeg er gået i gang med det, og det fylder 3 sider i Word, så mon ikke jeg bare skulle lade være. I stedet vil jeg gerne snakke lidt om hvordan det var at starte på efterskole for mig personligt. Jeg er godt klar over, at mennesker er forskellige, og tag derfor ikke dette blogindlæg som en vejledning, men nærmere som et referencepunkt.

Jeg vil gerne lige starte med at sige, at den dér med: ”1 efterskoleår svarer til 7 menneskeår” er sand nok. Jeg har aldrig oplevet at få venner så hurtigt som på efterskole. I virkeligheden er det min erfaring, at man kigger hinanden lidt over, for at se om den person man snakker med i virkeligheden er besværet værd. Det gør man ikke på en efterskole, og det er noget af det skønne ved hele konceptet. Her er alle åbne overfor alle, for man vil gerne have nye venner. Selvfølgelig er det utopisk at tro, at man kan være bedste venner med alle på efterskolen, men som min kontaktlærer sagde: ”Der er bedste venner til alle”. Selv i en elevflok på 48.
Hvis jeg hurtigt skal liste de ting jeg har oplevet i løbet af to uger ville listen se således ud:

-          Farvede NÆSTEN mit hår grønt.
-          Lærte at rygere også er dejlige mennesker. (Hej Nanna!)
-          Fik stød af en stikdåse jeg bestemte mig for at pille ved MENS den sad i stik
-          Oplevede følelsen af ”evigt sulten”.
-          Gav en masse kram
-          Fik en masse kram
-          Blev kløet bag øret af min husbo.
-          Forstod en fysiktime (Oh yes, hele timen).
-          Ledte efter en vens nøgler i iskoldt vand, for at førnævnte ven fandt dem i sit skab dagen efter.
-          Maste en masse edderkopper.
-          Grinte.
-          Havde besøg af en ambulance på skolen 2 gange indenfor 4 dage. (Intet alvorligt)
-          Sov under åben himmel og frøs af H. til.
-          Glemte om jeg havde spist frokost den dag, da dagene på en efterskole er lange på den gode måde.
-          Cyklede 10 km. på godt en halv time
-          Spiste et 90% dej-agtigt snobrød.
-          Oplevede fællesskabet og fik lavet et lille studie på menneskelig psykologi (da ambulancerne kom).
-          Blev 110% afhængig af the morgen og aften for at fungere korrekt.
-          Lærte præcist HVOR GODT kage er.
-          Ikke set nyheder i 2 uger, og som resultat af det blevet totalt forvirret da jeg endelig fik kigget i en avis.

Og sikkert meget, meget mere!
Jeg ved faktisk ikke hvordan jeg skal beskrive efterskole ud over, at det skal opleves. Det er bare helt specielt, og man kender menneskerne bedre, end i folkeskolen (åh jo.) På efterskolen er man sammen 24/7, om man vil det eller ej. Men det betyder ikke, at man ikke kan have alenetid!

Til det med alenetid vil jeg gerne lige give et godt råd:
Hvis du er vant til at være meget alene (som mig), skal du ikke lade dig skræmme af efterskole. Det er muligt at finde et sted du kan være alene og være dig selv (selvom det skal du jo helst også være med dine nye venner). Brug fx stilletimerne til at skrive hjem, eller bare sidde stille og roligt med en computer og puste ud (det kan du faktisk også gøre med andre mennesker). Jeg blev overrasket over, hvor let det var at gå fra at være alene det meste af tiden til at have mennesker omkring mig konstant. Jeg lærte, at det er uvurderligt at have en bademakker. Ikke nødvendigvis i den samme brusekabine, men hvis der er 2 i dit hus, så hiv en ven med dig i bad. Det er faktisk hyggeligt, selvom i måske ikke snakker sammen, bare at vide, at her er i 2 der gør det samme samtidig.

Moralen af dette indlæg er: Efterskole skal prøves. Jeg mener det. Hvis din familie på nogen måde kan have råd til at have dig gående på efterskole, så overvej det seriøst. Det er godt med et år væk, og det kommer til at gavne dig senere hen.

6 kommentarer:

  1. Hej Lærke!
    Jeg skal på efterskole næste år, og selv om at der er lang tid til glæder jeg mig rimelig meget.
    Jeg er ret bange for om jeg sætter mine forventninger for højt. Alle jeg kender der har gået på efterskole, siger at det har været det bedste år, i deres liv. Det får mig til at glæde mig mere. Jeg burde selvfølgelig ikke tænke så meget over det, men er nervøs for om jeg måske bliver skuffet?

    kh. Sofie

    SvarSlet
  2. Jeg sidder også med noget nær det samme problem.. For jeg har været ude og se min efterskole, og den synes jeg er helt fantastisk.. Men alle mine fætre og kusiner har været på efterskole, og de har bare haft et helt fantastisk år, og jeg er bare bange for at jeg vil blve skuffet, fordi mine forventninger er mere en skyhøje.?

    Kærlig hilsen Maiken der glæder sig til at følge din blog. ;-)

    SvarSlet
  3. Sofie og Maiken: For det 1, tusind tak fordi i stiller spørgsmål. :-D Det er dejligt at kunne være til hjælp. :-P
    Altså, forventninger kan jeg faktisk ikke rigtig snakke med om, da jeg ikke havde nogle specielle forventninger omkring efterskole. Jeg ved det lyder underligt, men jeg "nåede" ikke at have forventninger, da det nærmest ikke gik op for mig, at jeg skulle på efterskole før jeg stod nede på skolen.

    Jeg tror, at så længe man holder sine forventninger realistiske, så kan det ikke gå galt. Så fx skal i ikke forvente, at i vil kunne kommer perfekt ud af det med alle, og at problemer man evt. har haft med venner derhjemme aldrig vil gentage sig.
    Jeg tror godt i kan have forventninger, men i skal være indstillet på, at det måske kræver noget af jer at få opfyldt de forventninger. OG, jeg ved godt at det lyder underligt, men i skal ikke glæde jer så meget til efterskole, at i ikke lever i nuet! :-D

    Så ja, det er det bedste jeg kan gøre. Realistiske forventninger.

    Mange Hilsner,
    Lærke

    SvarSlet
  4. Hej Lærke (-:

    Jeg er bange for at mine forventninger er for høje til efterskole. Helt bogstaveligt synes jeg faktisk ikke jeg lever i nuet. Hver dag læser jeg på efterskoleblogge, kigger pakkelister, er inde på min kommende efterskoles hjemmeside og meget meget mere der er efterskole-relateret. Jeg elsker bare at gøre det, det for mig til at føle jeg er meget nærmere mit efterskoleår, selvom der er et helt år endnu.

    Folk skriver kun gode ting. Hvad er det dårlige ved at gå på efterskole?

    Kh. Rikke.

    SvarSlet
  5. Hejsa!
    Jeg ved at du får mange spørgsmål, har bare lige et, som jeg godt kunne tænke mig at få svar på:)

    Jeg er blevet holdt rigtig meget udenfor af pigerne i min klasse, og der er virkelig meget "pigefnidder". Jeg ved, at alle efterskoler er forskellige, men har du oplevet det indtil nu på din efterskole? Jeg har ikke vildt høje forventninger til efterskolen, jeg glæder mig bare virkelig, virkelig meget. Det er svært at leve i nuet, når nuet ikke er så rart at leve i.

    Jeg glæder mig til at læse mere af din blog.

    Hilsen Liv:)

    SvarSlet
  6. Hej. Jeg synes at lærke har en pointe. Man skal ikke sidde fast i forestillingerne om fremtiden, men leve og deltage i den tid vi har nu. Det er helt okay at glæde sig, men lad det ikke påvirke resten af livet.
    Husk! man har kun en af hver dag.

    knus herfra:)

    SvarSlet